Цікаві 33 факти про хімію

1. За легендою, думка про систему хімічних елементів прийшла до Менделєєва уві сні, проте відомо, що одного разу на запитання, як він відкрив періодичну систему, вчений відповів: «Я над нею, може бути, двадцять років думав, а ви думаєте: сидів і раптом … готово».

 2. Один літр морської води містить 25 грамів солі. 

3. Атоми водню настільки малі, що якщо їх в кількості 100 мільйонів розмістити в ланцюжок один за одним, вийде довжина лише в один сантиметр.

4. В одній тонні води Світового океану міститься 7 міліграмів золота. Загальна ж сума даного дорогоцінного металу в водах океанів становить 10 мільярдів тонн.

5. У людському організмі приблизно 65-75% води. Вона використовується системами органів для транспортування корисних речовин, регуляції температури і розчинення поживних сполук.

 6. Цікаві факти про хімію стосуються нашої планети Земля. Приміром, за останніх 5 століть її маса збільшилася на цілий мільярд тонн. Таку вага додали космічні речовини.

7. Стінки мильного міхура — мабуть, самі тонкі матерії, яку людина здатна побачити неозброєним поглядом. Для прикладу, товщина цигаркового паперу або волоса в кілька тисяч разів товще.

8. Швидкість лопання мильного міхура складає 0.001 секунди. Швидкість ядерної реакції — 0.000 000 000 000 000 001 секунди.

 9. Залізо, дуже твердий і міцний матеріал у звичайному його стані, стає газоподібним при температурі 5000 градусів Цельсія.

 10. Всього за хвилину Сонце виробляє енергії більше, ніж наша планета витрачає за цілий рік. Але ми не використовуємо її повністю. 19% сонячної енергії поглинає атмосфера, 34% повертається в космос, а лише 47% доходить до Землі.

 11. Як не дивно, але краще, ніж повітря звук проводить граніт. Так, якби між людьми була б гранітна стіна (суцільна), вони б чули звуки на відстані одного кілометра. У звичайному житті в подібних умовах звук поширюється лише на сто метрів.

12. Шведський вчений Карл Шеллі є рекордсменом за кількістю відкритих хімічних елементів. На його рахунку хлор, фтор, барій, вольфрам, кисень, марганець, молібден. Друге місце розділили шведи Яком Берцеліус, Карл Монсандер, англієць Гемфрі Деві і француз Поль Лекок де Буабордан. Їм належить відкриття чверті всіх відомих сучасній науці елементів (тобто по 4 кожному).

13. Найбільший самородок з платини — так званий «Уральський гігант». Його вага становить 7 кілограмів і 860,5 грамів. Зберігається цей гігант в Алмазному фонді Московського Кремля.

14. 16 вересня з 1994 року — Міжнародний день охорони озонового шару, згідно з указом Генеральної асамблеї ООН.

15. Вуглекислий газ, який широко використовується для створення сучасних газованих напоїв, був відкритий англійським вченим Джозефом Прістлі ще в 1767 році. Тоді Прістлі зацікавили бульбашки, утворені при бродінні пива.

16. Танцюючий кальмар — так називається дивовижне блюдо в Японії. Нещодавно спійманого і убитого кальмара кладуть у миску з рисом і перед клієнтом поливають соєвим соусом. При взаємодії з натрієм, який міститься в соєвому соусі, нервові закінчення навіть убитого кальмара починають реагувати. В результаті такої хімічної реакції молюск починає «танцювати» прямо в тарілці.

17. Скатол — органічна сполука, яка відповідає за характерний запах фекалій. Цікавий той факт, що у великих дозах ця речовина має приємний квітковий аромат, яку використовують у харчовій промисловості та парфумерії...

18. Сучасні пасажирські літаки під час девятичасового польоту використовують від 50 до 75 тонн кисню. Стільки ж цієї речовини виробляє 25000-50000 гектарів лісу в процесі фотосинтезу.

19.   Якщо ви думали , що залізо — міцне і надійне, ви помиляєтеся. Залізо, нагріте до 5000 градусів Цельсія, стає газоподібним .

20.    Безліч хімічних елементів отримали свою назву на честь країн або інших географічних об’єктів. Відразу 4 елемента — ітрій , ітербій , тербий і ербій — були названі на честь шведської села Іттербю, біля якої виявили велике родовище рідкоземельних металів.

21.    Літій — найлегший метал. Він спливає, наприклад, в гасі.

22.Водень — найпоширеніша речовина у Всесвіті (приблизно 90 % всіх атомів у всесвіті ) .

23.    Водень — найлегший газ. Маса 1 літра водню в газоподібному стані складає всього 0,08988 грам .

24.    Вода може замерзнути в трубопроводі при температурі +20 ° C , якщо в цій воді присутній метан ( якщо бути точніше , з води і метану утворюється газовий гідрат ) . Молекули метану «розштовхують» молекули води, так як займають більший об’єм. Це призводить до зниження внутрішнього тиску води і підвищенню температури замерзання.

   25. У Світовому океані в 1 т води міститься приблизно 7 мг золота. А загальна маса цього металу в водах океану становить 10 млрд. тонн .

26.    Найбільшим існуючим зараз платиновим самородком є « Уральський гігант » вагою 7 кг 860,5 р. Зберігається в Алмазному фонді Московського Кремля.

27.    Ртуть — не єдиний метал , який перебуває в рідкому стані при кімнатній температурі. Галій ( Ga ) у руках плавиться , цезій ( Cs ) і францій (Fr) також знаходяться в рідкому стані при кімнатній температурі.

28.    У хімії є таке поняття — сублімація , яке позначає прямий перехід речовини з твердого в газоподібний стан, минаючи рідку фазу. У побуті найчастіше таке явище зустрічається при випаровуванні сухого льоду, який перетворюється на вуглекислий газ.

29.   Дмитро Менделєєв приймав у Петра Столипіна іспит з хімії та поставив « п’ять».

30.    Менделєєв розробив стандарт для російської горілки , чим прославився ніяк не менше, ніж відкриттям періодичної таблиці . А по-друге, Менделєєв любив виготовляти валізи, причому деякі сусіди по вулиці знали його саме як відмінного чемоданного майстра, а не геніального хіміка …

31.   Цікава властивість срібла.     У IV столітті до нашої ери війська Олександра Македонського вторглися до Індії. На берегах річки Інд у військах вибухнула епідемія шлунково -кишкових захворювань, яка як не дивно , не торкнулася жодного воєначальника. Виявилося , що прості воїни користувалися олов’яним посудом, а їх командири — срібним. Тоді й згадали, що перський цар Кір II Великий про час військових походів наказував зберігати питну воду в срібних посудинах . Багато пізніше римські легіонери стали носити панцири, наколінники і поножі зі срібла. Срібло має бактерицидні властивості, а також сприяло швидкому загоєнню ран без нагноєнь .

32.    А чи знаєте ви , що у сечі в давнину було багато застосувань , які , мабуть , зараз нікому не прийдуть в голову. Стародавні греки , зауваживши, що сеча володіє яскраво вираженими антисептичними властивостями, промивали нею рани і навіть використовували як ополіскувач для рота. У стародавніх римлян зібрану сечу продавали в майстерні з пошиття одягу — її використовували для очищення вовни від бруду, а іноді і вимочували тканини перед забарвленням. А алхіміки протягом багатьох століть намагалися отримати з неї золото. До речі, останній факт привів до відкриття білого фосфору Хеніг Брандом в 1669 році.

33.    Парацельс стверджував , що завдання алхімії — виготовлення ліків ; при цьому медицина Парацельса грунтувалася на ртутно- сірчаній теорії. Він вважав, що в здоровому організмі три принципи — Ртуть , Сірка і Сіль , — знаходяться в рівновазі ; хвороба представляє порушення рівноваги між принципами. Для його відновлення Парацельс ввів у практику лікарські препарати мінерального походження — сполуки миш’яку, сурми, свинцю, ртуті і т. п. , — на додаток до традиційних рослинним препаратам .

 

Коментарі